Khamis, 8 Disember 2011

2B4H

     As'salam.. Setelah sekian lama membisu blog ni.  Eh! Jap, blog mana boleh bercakapkan..hehe!~  Sudah lama tak update blog ni, kadang2 ada juga rasa rindu nak merepek kat blog ni.  Cuma takda masa je.
Meh! la Ena merepek sikit kat sini. Faham tak apa maksud tajuk entry Ena kali ni?  Mesti tertanya-tanyakan apa ke bendanya lah "2B4H" tu kan?  Untuk pengetahuan korang, sopan sikit, anda..hehe!~
      Ena sudah start practikal selama 2 Bulan 4 Hari..hehe!~  Baru sekarang la Ena nak update pasal practikal ni kan.  Agak terlewat sikit la.  Orang lain da update da pasal practikal diorang kat mana. Ena baru je nak bagitahu.  Takpela, blog Ena kan.  Suka hati Ena la nak update bila-bila.  Betul tak? (^_^)
     Ok, Sekarang ni Ena bagitahu ye.  Ena start practikal 21 November 2011 lalu untuk menyambung pengajian diploma Ena pada semester 6.  Ena dapat ke mana? Ena dapat practikal di BIRO Tatanegara (BTN) Cawangan Negeri Selangor di Bangunan Komplek PKNS Tingkat 3.  Wah! Terang-terang pulak Ena bagitahu kan.  Biarla kan, nanti senang sapa-sapa yang nak cari tempat practikal.  Sebab Ena da bagitahu kan.  Baik la pulak tetibe.  (selama ni aku ni jahat..hahaha!~)
     Practikal kat BTN ni agak best, sebab pekerja kat sini ramah-ramah.  Tapi buat masa sekarang ni, Ena masih lagi segan-segan la.  Tak berani sangat nak bergurau-gurau dengan akak-akak dan abang-abang kat BTN ni.  Nanti la, bila da cukup sebulan nanti ke.  Hehe! Lama kan?
     Eh! Lupa nak bagitahu.  Ena sama tempat practikal dengan kawan baik Ena, kawan sekolah Ena yang rapat antara 7 orang iaitu Nurul Syahirah Bt Mohd Yusnal.  Kenal tak? Tak kenal? Jap nak kenal kan. Ena letak gambar ye. Haha! (gediiiik!!!)
Syahirah & Arina
     Ok. Da kenal da. Hehe!~  Itu la kawan se'practikal' Ena.  Padahal kawan da lama sejak dari sekolah menengah lagi.  Da settle tak cerita Ena pasal practikal? Belum? Ok-ok, mesti korang nak tahu pasal elaun Ena practikal kan? Takyah tahu la.  Tak penting pun.  Ada la sikit daripada tak ada langsung kan.  Mula-mula diberitahu tak ada elaun, tapi bila da masuk ada pulak elaun nya. Alhamdulilah. Amin!  
     Buat masa sekarang ni, itu sahaja la ye cerita nya.  Sebab Ena taktau nak merepek ape. Kalau korang nak tau, Ena update pasal entry ni pun mase tengah keje ni.  Curi tulang sikit je.  Eh! Curi tulang ke? Bukan la, ada mase terluang sikit je sebab takda keje sangat kan. Hehe!~ (^_^) So, itu sahaja la ye. Nanti Ena cerita lagi pasal practikal.
     Wasalam.




p/s : minggu depan 15 December 2011 sampai 18 December 2011 Outstation ke N.Sembilan..<3

Selasa, 15 November 2011

Happy & Luck

     Hehe!~ Pelik ke tajuk entry ni..  Takla kan..hehe!~  Ni saje untuk sebelum tidur..  Bukan saje la..  Ok ni ikhlas dari hati yang suci lagi murni..wah! hehe!~

to Mohd Syukur (bakal abg ipar)
Untuk Syukur a.k.a si bulu..haha!~  Gurau2..  Selamat Hari Jadi yang ke-2? something2..hehe!~  Yela nak muda sangat kan..haha!~  Ape? 15 tahun???   Jangan nak perasan sangat ok..haha!~  Da leh jadi bapak orang da..hehe!~

to Muhammad Zhafri (my belover)
Seterusnya untuk kekasih hati Ena..  Aik! Nape kat bawah ye??? hehe!~  Sory2 da malas nak edit la..  Tapi takpekan syg??? hehe!~  Jangan risau tetap no.1 di hati..Muah!  Ops! Lari tajuk..  Ena nak ucapkan GUDLUCK untuk syg jawap test Strategic Marketing Management (SMM)..haha!~   Pandai tak Ena??? hehe!~   Padahal da tanya dalam mesej test ape..hehe!~ :)  So..Selamat menjawap test esok pagi sayang..  Jawap betul2..  Jangan tinggalkan kosong.. Jawap je janji ade jawapan..hehe!~  Fokus dekat soalan tu nak ape..wah!  hehe!~  Ena doakan sayang leh jawap..amin!  U can do it!  I know it! I love it! (ape kene mengena ni???)


Sudah..Ena mahu masuk tidur.. Si dia da mesej ajak tidur.. Bye2.. Nite2 u all's..hehe!~



* mau saksikan kejayaan kamu berdua..amin!!!
*baca doa tidur, alfatihah, mengucap & ayat pendinding diri..<3

Isnin, 14 November 2011

Perubahan

     Suka Ena tengok perubahan yang berlaku didalam kalangan kawan2ku..  Perubahan dari yang dulunya baik menjadi lebih baik..  Alhamdulilah..  Ena sentiasa mendoakan perubahan mereka akan kekal selama-lamanya..
     Untuk Ain Atiqah (maaf akak lupe name penuh..hehe!~) Akak bangga dengan perubahan Ain..  Tolong doakan untuk akak dengan kawan2 yang lain ye agar menemui jalan kebenaran macam yang Ain da lalui sekarang ni..
     Bukan Ena taknak berubah ke jalan yang sepatutnya..  Ena nak..  Tapi biarlah Ena lakukannya dengan perlahan2..  Berubah ckit2 lama2 akan mencapai apa yang akan dihajati..  Hal ini kadang2 mengingatkan kita tentang kematian pada keesokan hari yang kita tak tau bila.. Dunia pun dah semakin uzur..  Bila2 masa je akan memanggil kita bertemu denganNya..  



*demi mu Ya Allah, aku akan berubah..Amin Ya Rabbala'lamin

Alhamdulilah KepadaMu Ya Allah..

Bersyukur kehadrat Ilahi..dengan berkat usaha Ena di Semester 5 ni..Ena lulus segala2 subjek dalam sem 5 diploma pengurusan dan teknologi pejabat (OM114)..nampak je macam senang kan bila dengar cos tu..
Uish! Agak tertekan jugak dengan subjek2 nye yang agak rumit & memeningkan kepala..hehe!~
tapi..pape pun..Alhamdulilah lepas Sem 5..thanks utk sume yang mendoakan kejayaan Ena..terutama sekali buat Ibu Ayah..yang sentiasa mendoakan kejayaan anaknya.."ibu ayah, atin akan wat ibu & ayah bangga dgn kejayaan yg atin dpt..atin SAYANG ibu ayah!!!!"

Disamping kejayaan di semester 5, Ena juga mencari tempat untuk meneruskan semester 6 Ena..Ena kena cari tempat practikal untuk lengkap kan satu diploma tu..hehe!~ Cari punya cari punya cari..akhirnya..berkat usaha mencari juga..Ena berjaya mendapat tempat practikal..diterima oleh syarikat kerajaan tak silap Ena..haha!~ Nampak tak Ena tak selidik abis2 tempat practikal tu..dapat la sambung semester 6 Ena di syarikat BIRO TATANEGARA..dan yang paling tidak dijangka sama tempat dengan kawan sekolah Ena yang belajar di UITM Perak sama cos dengan Ena..so start 21 November ni..Ena akan pergi practikal bersama-sama dengan kawan Ena, Syahirah..tak saba nak memulakan kehidupan di alam pekerjaan pula..haha!~ Padahal baru practikal belum lagi keje betul2..hehe!~ takpela kan..sume tu pengalaman ape..

Jumaat, 14 Oktober 2011

My New Phone..

haha!~ Setelah sekian lama nak tukar phone dari semester pertama..semester kelima ni lah Ena baru dapat tukar phone..lagipun Ena kalau nak tukar phone biar terus yang mahal..sebab Ena jarang tukar-tukar phone ni..hehe!~

Blackberry Curve 3G
hehe! bukan dua-dua ni Ena punya ye..satu ni buah hati Ena punya..kitaorang beli same2..
senang nak ber"BBM"..haha!~ ramai cakap BB ni elok untuk yang couple2 ni..hehe!~
Satu ni RM750..melayang gak duit time tu..tapi puas hati la..ORI ok!!! hehe!~

Rabu, 18 Mei 2011

Bila Marah Hilang Hormat..!

     As'salam..entry kali ni..Ena bukan nak cakap pasal perhubungan Ena dgn kekasih ati Ena..ade la ckit kot!~ hehe!~  Ena nak cakap pasal pasangan bercinta yang bergado ni..Ena pun bergado jugak..mmg tidak dinafikan..gado jugak teruk..tapi..knp pasangan yg bercinta ni..bile bergado mereka menggunakan perkataan "KAU" "AKU"..




      Wah! mende ni amat memeranjatkan Ena..mana pergi panggilan manja untuk kekasih ati korang???
Ena bukan ape..Ena agak terkilan dengan pasangan2 macam ni..korang tak ase korang biadap ke??? atau dengan kata lain..tidak hormat??? time elok kumain bersayang bagai intan payung dan sebagainye..bile time gado..kau ini kau itu..huh! seram Ena dgr..


     Actually korang tk ase bersalah ke??? orang yg slame ni yg korang syg..yg korang cinta..rindu tiap2 ari..pnggil dgn panggilan manje..manje la kot??? aku ase manje je..cumel..hep! lari topik..
tibe2 bile time bergado korang trus hilang tahap kesabaran n terus mengeluarkan pnggilan "KAU AKU"..
mmg la marah..hilang kawalan emosi..geram..tapi..tk sepatutnye panggilan itu yg kuar dari mulut korang utk pasangan masing2..ini akan membuatkan korang hilang rase hormat pada pasangan masing2 tau..
tk kira la pasangan korang tu mude atau tue dari korang..korang perlu hormat antara satu sama lain..

  • Utk ape korang bercinta??? mesti la utk menjadi teman korang kn..share everthing..
  • Utk ape korang pertahankan cinta korang??? mesti la utk smpai alam perkahwinan..hidup bersama..mcm parents kte.. 

so..why gunekan panggilan tu..???


    Yg lelaki..knp gunekan pnggilan tu??? korang sedar tk yg korang pngl KAU AKU tu..kekasih ati korang..seorg perempuan..insan yg lemah..yg korang nk wt sbgai isteri..teman sehidup semati..kalu mcm ni cara korang..cmne korang nk bimbing isteri dan ank2 nt..kalu skrg ni korang mcm tu..!


    Yg perempuan..knp mcm tu jgk???..kte org perempuan..lemah lembut..mmg la ade yg kasar tp da name pn perempuan..paham?! org yg korang pngl mcm tu..org yg korang syg,,cinta..rindu..sume tu..orang yg korang nk wat sbgai suami..yg nk bimbing korang nt..tapi kalu skrg ni korang da xhormat time bercinta watpe! same je ble da kawin nt..


    Korang pikir2kan la..Ena cume beri pendapat Ena..buruk sangat2 padah nye kalu korang amalkan perangai mcm ni bile gado..if korang da marah sgt pn..tknk sebut pnggilan manje yg slame ni korang pngl2..
pngl name die je sudah..jgn smpai berKAU berAKU..itu..hmm..Ena da xtau nk ckp ape..Ena sedih lihat..dgr..dgn pasangan macam ni..sedih sgt2..kte sesama pasangan masing2..kena ada perasaan hormat antara satu sama lain..baru la perhubungan itu kekal selamanya..


    So Ena harap..tolong la..tolong sgt2..kekalkan tahap hormat pada pasangan masing2..kawal emosi marah..
mngkin ade yg akan ckp.."die yg stat dulu pngl mcm tu then ikt la"..korang..hmm..korang boleh pikirkan..mane yg baik mane yg buruk..masing2 da besa kan..da matang kan..boleh pikir sendiri da..hope korang pikirla yg seelok2nye utk perhubungan korang..Ena just memberi pandangan..nak memahami atau tidak itu terpulang pada hak individu..Ena hanya memberi nasihat dan pandangan..Allah yang menentukan..


p/s: hormatilah kekasih hati anda..kerana dia juga akan menghormati anda sebagaimana yang anda lakukan..        
      (^_^)

Sabtu, 26 Mac 2011

My Little Cutiey Pet : ONCET!!!

ONCET!!!
haha!~ msti korang tgk comel sgt2 kn..macam tuan die tak??? haha!~ ni la ONCET my little cutiey pet..ni sempena adiah hari jadi dari my sister n my bakal abg ipar bagi..thnks korang! time dapat tu sgt2 la suke nye..sbb mmg sblm ni nk bela guinie pig (GP)  ni..akhir nye apat gak bela..hehe!~ suke sgt2!!!! (^_^) mase apat GP ni..GP ni bru je umo 2bulan..aku geram sgt2 ngn GP ni..sbb terlalu lalu la comel..haha!~
tapi mule2 apat die..ati da mcm berkenan nk letak name ONCET..sbb ase name tu da kene ngn die..tapi ibu Ena leh pngl 'Brad Pitt"..hahaha!~ tkpela..jnji still Oncet..hehe!~ 

Oncet ni mule2 mcm tkt2 ngn Ena..lari2..tp ble da smngu mcm tu..die da mule biase ngn Ena..yang pling best nye bela GP ni..die akn kenal tuan die..then ble nampak tuan die..die akn mengeluarkan bunyi yg sgt2 la comel..die akan kenal tuan die..tapi ble die nmpak org yg baru die kenal..die akn bising2 takut..
Si Oncet ni sgt2 la suke berak n cicing rate2..haha!~ biase la jantan kn..haha!~ 
pastu..satu ari tu..Ena mkn roti..smbil pegang si Oncet ni..tetibe die bising2 pandang Ena..pastu Ena tgk die mcm wat muke kesian..(pndai plak pet wat muke kesian kn)..haha!~ Ena pn suapkn la die mkn roti..sejak tu..die da tknk makan mknan die..die nk makan roti je..aduh! nyesal bg..hehe!~ pastu da la memilih..nk roti yg lembut je..roti yg da keras kene angin..die tkkan makan..haha!~ 
so time tu..bunyi nye sgt2 la bising..smpai nk tido pn tk leh..tp saba jela..coz nk marah tk leh..sbb muke terlalu lalu la comel..haha!~

Oncet ni jgk pantang dilepaskan..kalu da lepas..die sesuka ati je nk merayau g ane2..then gigit je ape yg dekat ngn die tu..kadang2 jari Ena pn di gigit nye..haha!~ 


ni la keje Oncet kalu dilepaskan..gigit2!!!

then..Ena mengambil keputusan utk menukarkan makanan nye (roti) kepada carrot..mule2 die mcm tknk makan..tp ble Ena potong nipis2..n pegang kn carrot tu..baru la die nk makan..stat di situ la..dia nk makan bersuap..da tknk makan sendri..betapa manje nye la Oncet ni..
alalala..comel nye..nk mkn bersuap ye..muah!

tapi..nk di jadikan cerita..kisah yg Ena cerita kan tdi..adalah sebelum pemergian ONCET untuk selama lamanya..die da pergi tnglkn Ena sorang2 tnpa ada teman bermain ag..hmm...(T_T)
sblm die pergi..dia bermanja sgt2 ngn tuan nye..smpai tknk masuk cage nye alik..nk duk ngn Ena je..bising2 nk kuar cage..nk duk kt Ena..
banyak tanda2 die nk pergi da ada..cume Ena tak perasan..bile die da pergi baru Ena perasan..
Ena ade rakam die makan n bising2..pastu Ena terpikir alam ati..nape Ena rakam die ye??? then Ena delete rakaman tu..pastu..die nk makan bersuap..manja sgt2 ngn tuan nye..

Ena sedih ngn pemergian Oncet..Oncet mati tengahari..ari Rabu 23 March 2011..time tu aku ade dua presentation..aku alik dri kelas biase nye aku akn jerit panggil Oncet sblm bukak pntu bilik..tapi biase nye Oncet akan balas alik ngn bising2 nye..tapi senyap tanpa balasan..then Ena nk la masuk bilik..kunci la plak Ena upe bawak..terpakse la tngu junior alik..then ble junior Ena alik..junior jerit "akak! nape Oncet keras n tk bergerak?" time tu Ena berlari tgk die..terus Ena menangis..(T_T)..Ena tersentak Oncet da terbaring atas jaring cage die..tak bergerak..n keras..hmm..Ena time tu menangis sgt2..call ibu..call sayang Ena..then akak call..sgt2 la sedih nye time tu..coz..Ena sayang sgt2 ngn Oncet..time 2 Ena kuatkn ati..kuarkn die..bersihkn cage die..ngn meleleh air mata..then time tu jgk..Ena jalan kn tugas Ena tanam die..sgt2 la terase kehilangan die..Ena usap wat kali terakhir..hmm..then tanam..satu ari tu..Ena menangis je..

pape pn..Ena akan ingt ONCET smpai ble2..die la pet yang paling Ena sayang..ONCET..kaka Rindu Oncet..harap ONCET akan tngu kaka kt sane..!!!  ONCET akan kekal alam hati..muah! rindu dengar suare die..rindu bile wat bunyi die..die akan datang kt mulut Ena mcm nk cium..hmm..sgt2 la sweet..

TINGGAL KENANGAN..ONCET!!!


Isnin, 31 Januari 2011

APOLLO..haha!~

Mesti korang tertanya2 kan kenapa tajuk nye APOLLO..bukan APOLLO yang naik ke angkasa lepas tu..tapi ni pasal makanan APOLLO tu..sebelum nak dijadikan cerita..Ena cerita la dulu bagaimana tajuk ni muncul..haha!~ sengal lak..:p ok2..Ena cerita..
This sem Ena ade subjek BEL bape ye..lupe lak..haha!~ tak kisah la..then dalam subjek tu Ena kene wat presentation sorang2 selama 10minit..presentation terbabit..wah! terbabit..haha!~ Ena kene terangkan pasal company yang Ena pilih di internet..Sir Zain suh cari nama company tu dalam laman web ni..www.klse.com.my..akan kuarlah Bursa Saham Malaysia..then pilih nye pilih..Ena pn pilih la company APOLLO FOOD HOLDING BHD..haha!~ 
Time nak isi senarai name company tu nak bagi kat Sir Zain..Ena bergado2 manje ckit ngn Kak Su..classmate Ena..coz dia pn nk amik company tu..then Ena menang gado2 manje tu..dia pn terpakse la tukar company dia kepada MAMEE DOUBLE DECKER (M) BHD..sorry ye Kak Suhaila..hehe!~
Dari situ la terbitnye name APOLLO dalam hidup Ena..padahal da ame da tau pasal makanan APOLLO ni..tapi dulu just makan je..now Ena kena pentingkan nama APOLLO tu..so Ena kene la wat research pasal APOLLO ni..pasal latarbelakang muncul nye jenama APOLLO..product2 yang company APOLLO ni keluarkan..
Ha! cerita pasal product yang company ni keluarkan..hehe!~ belum cerita lagi Ena da gelak..haha!~
ok2..take it serius..hehe!~ Ena kene prepared presentation BEL Ena ni dalam mase cuti raya cina ni..pas cuti ni..Ena da kene stat wat presentation ni..so nak di jadikan cerita..tadi mase kt kampung..tengok adik2 sepupu ramai2 ni..tetibe terlintas la satu idea untuk presentation Ena..haha!~ Ena bajet nak wat iklan APOLLO..haha!~ Ena pergi kedai dengan kakak Ena..beli makanan jenama APOLLO..tapi tak apat sume..apat la mane yang ade je..haha!~ 
Then..Ena suh adik2 spupu Ena mandi..make up cantik2..then bermula la rakaman video iklan APOLLO..haha!~ agak kelakar tgk reaksi diorang..Ena as a director..haha!~ perasan..! Ena rakam jela..yang membuatkan Ena geli hati nye..mase scene rebut amik APOLLO..time tu terserlahlah kegelojohan mereka nak kan makanan tu..haha!~ agak banyak take jugak la nak kene rakam..tapi seronok..dengan gelagat kakak Ena skali..dia yang tolong Ena wat iklan APOLLO yg tak rasmi ni..haha!~ thanks la kt sume sebab sudi bagi kerjasama kt Kak Fatin a.k.a. Ena..haha!~
 So now keje Ena ialah..Ena kene siapkan Power Point penerangan company tersebut..then Ena kene edit ckit video iklan tu..supaya nampak lebih menarik..so result nye kene la tunggu pas Ena da wat presentation lepas raye cina ni ye..haha!~
Nanti Ena update pasal ni ag ye..msti korang nk tgk scene iklan tu kan..hehe!~


video
enjoy the video yg sangat2 la pendek..haha!~ pedulikan suare2 blakang ye..haha!~

Sabtu, 8 Januari 2011

MALAS UPDATE..

aduyai..kali ni susah ckit la nk update Ena nye blog..coz..Ena da stat smbng bljr at Unikop Gombak..
agpn Ena da xde broadband..tenet kt kolej pn lembab..so ag susah n malas la nk update blog..
Ena xde sgt mase nk mengadap blog..fb..tumblr..so Ena hnye akn mengadap mse sabtu ahad..time Ena alik umah..itu pn klau Ena nk bukak la..haha!~ sgt2 la malas nk update..haha!~ agpn dis sem..sgt2 padat dgn jadual..to many presentation..n to many use my money utk uruskan subjek Event..OMT290..huhu!~ 
skrg ni Ena xtau ape ag nk merepek kt cni..Ena just harap yg tahun 2011 ni membawa tuah pada Ena..
no more tahun lepas yg terlalu byk sedih.. Ena nk capai 3pointer for this sem..amin!~